Laatste nieuws
Twitter van Fondclub bekijken Het actuele weer bekijken Meldingen
2022
Prijsuitreiking - Feestmiddag 2022

Zondag 13 November 2022
Zaal Open 14.00 uur
Aanvang 15.00 uur
Forum 16.30 uur
Buffet 17.30 uur

Plaats: Hotel De Prins, Westzaan
 
10 vragen aan Ton Snoek, Volendam

In deze 10 vragen maken wij kennis met Ton Snoek uit Volendam. Dit jaar heeft hij in de Fondclub de beste duif op de dagfond en in het rayon de beste duif op de dagfond en op de midfond.

Ton kan terugkijken op een prima seizoen. De prestaties van dit jaar op de dagfond in de Fondclub:
3e Chateauroux Fondclub tegen 3.970 duiven

16e Bourges Fondclub tegen 4.608 duiven
17e Chateaudun Fondclub tegen 6.884 duiven
29e Argenton Fondclub tegen 3.397 duiven
40e Tours Fondclub tegen 6.074 duiven
56e Tours Fondclub tegen 4.393 duiven
 
Ja, u leest het goed! Van alle zes vluchten klokt hij zijn eerste duif binnen de top 56 van de Fondclub. Dat zijn prestaties van formaat. Genoeg reden voor mij om Ton Snoek de 10 vragen voor te leggen.Zo komt u bijvoorbeeld meer te weten over de hokken, de soorten op het hok en waar volgens Ton een goede duif aan moet voldoen.

Veel Leesplezier!
Anke Ouwehand 

Ik ben inmiddels 65 jaar, heb 2 kinderen, een zoon en een dochter en drie kleinkinderen. Buiten de duiven heb ik ook nog een paar andere hobby's. Een keer per week ga ik naar de sportschool om te spinnen 's winters is dat twee keer. Na het duiven seizoen zaterdags een partijtje voetballen met vrienden, en het hele jaar door 2 a 3 keer per week golfen. Dus hier blijkt wel uit dat ik geen tijd meer heb om te werken. Ik ben negen jaar gestopt. Daarvoor had ik een vis groothandel samen met mijn broer. Daar kwam een koper voor en vanaf die tijd geniet ik van mijn duiven.

Kunt u iets vertellen over uw hokken? Hoeveel afdelingen, hoeveel duiven, vloer, verluchting, materiaal etc.?

Ik heb een tamelijk nieuw hok voor de jonge duiven, ik heb twee jaar moeten zoeken naar de juiste verluchting. Dit jaar ging het goed, want ik werd kampioen jonge duiven in het rayon. De oude duiven zitten inpandig in mijn huis boven de keuken en de garage, en de kwekers in een hokje aan de voorkant van het huis, maar die vliegen niet uit. Aan de achter kant 2 hokken voor de doffers en 1 hok voor de duivinnen. Waarvan 1 hok van de doffers dwars achter de andere 2 hokken ligt. Die doffers gaan erin en eruit via het andere doffer hok. Ik heb die hokken de laatste 7 jaar 3 keer verbouwd en even zoveel keer de verluchting aangepast. Vooral de verluchting is belangrijk. Door soms een kleine aanpassing kan het stukken beter gaan. De vloer en de wanden zijn met platen triplex beslagen. Het aantal duiven dat er zit is zo'n beetje rond de 150. 20 kwekers 60 vliegers en een jong of 70.

Welk soort huist er zoal op het hok? En welke rassen / lijnen pakken goed op uw hok?

Ik heb 2 soorten duiven, dat zijn Klakken en Verkerk duiven. Over het algemeen kruis ik die 2 soorten, en wissel de koppels elk jaar om. Dus echte vaste koppels waar veel goeie uitkomen heb ik niet. Het is elk jaar toch weer een verrassing.

Wat is uw systeem op het gebied van voeren (hoeveel en wat), bijproducten, motivatie, training etc?

Ik gebruik het opvoer systeem van Wielink, dus dieet, sprint en sprint H.E. Op de korte vluchten. En voor de lange vluchten krijgen ze fond en fond H.E. Als extra's krijgen ze P40 korrel en de laatste 2 dagen voor het inkorven pinda's, Tovo en kaas. De duiven gaan 2 keer per dag los en worden niet getoond voor ze meegaan. Allen bij de doffers worden de schotels omgedraaid.

Echte dieptepunten heb ik nog niet gehad, al vindt ik het wegblijven van goede duiven altijd heel vervelend.
U heeft dit jaar de kampioensduif in de Fondclub op de dagfond. Kunt u iets meer vertellen over deze doffer? Zoals lijnen, prestaties als jaarling en jong etc?

De  Drogba (kampioensduif) komt uit een klak doffer en een Verkerk duivin,dochter van de Sola, wat een zuster is van de Solange, die een paar jaar terug de beste duif van Nederland was. Als jong heb ik hem op de natour gespeeld, zonder chipring. Dus daar weet ik weinig van. Als jaarling eindigde hij bij de beste 10 duiven van het rayon generaal. Als 2 jarige,na op de vitesse een 1e in het rayon te hebben gespeeld vloog hij op de dagfond  6 keer raak en steeds vooraan. Het mooie was dat hij, of het met westen of oosten wind, steeds uit de goeie vlieglijn kwam.

Wat doet u op medisch gebied? (hoe, wat, hoeveel, wanneer etc)

In de winter krijgen ze een paratyfus kuur, een voor het koppelen een geel kuur. Waarna ik voor het seizoen nog een geel kuur herhaal. In het seizoen geef ik zondags B.S. in het water en bij 2 nachten mand maandag ochtend ook.

Waar moet volgens u een goede duif? Bouw, ogen, wiek, pluim etc?

Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik denk dat de binnenkant van de duif belangrijker is. Zoals de wil om naar huis te komen en het oriƫntatie vermogen, al moet de buitenkant wel ergens op lijken. Als voorbeeld heb ik ooit een keer de Knook van Jos de Klak in mijn handen gehad, ongeveer de lelijkste ooit en hij voelde niet aan. Die vloog zelf goed en gaf de 613, een echte topper. De moeder van de Drogba werd ooit gekeurd door een bekende keurmeester en columnist in het spoor der kampioenen, en kreeg een heel laag cijfer. Dus volgens mij zegt de buitenkant niet veel. P.S. Al mag ik zijn stukjes graag lezen.

Wat is tot op heden het hoogtepunt geweest in de sport? En een dieptepunt?

Als hoogtepunt toch wel Nationaal Blois 2009, 1,4 en 5 van Noord Holland. Echte dieptepunten heb ik nog niet gehad, al vindt ik het wegblijven van goede duiven altijd heel vervelend.

Wat zijn uw goede en slechte eigenschappen als duivenmelker?

Wil graag een goede uitslag maken, als dat niet lukt ga ik niet schuld bij een ander zoeken maar bij mezelf. Ook probeer ik in de vereniging mijn steentje bij te dragen. Slechte eigenschappen zal ik gerust wel hebben, maar kan ik niet zo snel opkomen.

Kunt u iets vertellen over de kweek? Bijvoorbeeld winter- of zomerkweek? Hoe stelt u de koppels samen?

De tijd wanneer ik ga kweken is nog wel eens verschillend. De ene keer zet ik de kweek koppels  vroeg en de vliegers na half januari.  Soms alles tegelijk, rond kerst en leg ik de eieren van de kwekers over naar de vliegers. Daardoor gaan er altijd wel 2 a 3 ronden naar mijn jonge duivenhok, wat niet ideaal is. Ik zet meestal goed tegenover goed, en de nieuwe aanwinst tegen bewezen duiven.

Wat zou u een beginnende liefhebber willen meegeven? Of heeft u nog een goede tip?

Probeer bij een melker, niet met de meeste praatjes, maar met de beste prestaties. Een paar late jongen of eitjes te kopen. Kweek eruit en ga ook met die gekochte duiven op de natour vliegen, om er meer van aan de weet te komen. Probeer het volgende jaar ook nog een paar late jongen te krijgen, kweek eruit en ga er daarna mee vliegen. Want als je met de gekochte duiven niet vliegt krijg je hok vol met kwekers.

Foto's: Ton Snoek
Redactie: Anke Ouwehand
<<< terug
Wij bedanken de sponsors
Zonder sponsors, geen duivensport! Sponsor worden? Informeer naar de mogelijkheden >